Psycholoog, psychotherapeut, psychiater, psychoanalyticus: wat is het verschil?

Verduidelijk verwarrende persoonlijke relaties, omgaan met verslaving, voel je zelfverzekerder, overleef verdriet, verander ons leven … met vergelijkbare verzoeken kan ieder van ons een overleg met een specialist zoeken. Maar de vraag is: met welke van de professionals zal het werk effectiever zijn? Laten we proberen erachter te komen hoe de psycholoog verschilt van de psychotherapeut en psychiater.

Velen verwarren psychologen en psychotherapeuten. Laten we zeggen: experts zelf delen hun taken niet altijd en kunnen niet altijd duidelijk uitleggen wat het verschil tussen counseling met een psycholoog en therapiesessies. De counseling Masters Rollo May en Karl Rogers beschouwden deze processen bijvoorbeeld als uitwisselbaar.

In feite leiden al deze experts “genezende gesprekken”, komen in direct contact met de cliënt om hem te helpen zijn houding en gedrag te veranderen.

“Het werd eerder” consulting “enkele en oppervlakkige contacten genoemd,” merkt Karl Rogers op, “en meer intense en lange contacten gericht op een diepe reorganisatie van de persoonlijkheid werden aangegeven door de term” psychotherapie “… maar het is duidelijk dat intense en Succesvolle counseling is niet anders dan intensieve en succesvolle psychotherapie “1 .

De redenen voor hun differentiatie bestaan ​​echter. Laten we proberen het verschil tussen specialisten te zien.

Het verschil tussen een psycholoog en een psychiater en psychiater

Sommige van de psychologen in sociale netwerken bepaalde een grapje als volgt het verschil: “Als je naar de persoon kijkt die je boos maakt, kun je je gevoelens niet uiten en denken:” Om hem op het hoofd te slaan met een pan!“ – voor jou aan een psycholoog. Als je al een koekenpan over zijn hoofd hebt gebracht – jij naar een psychotherapeut. Als je al op zijn hoofd klopt met een koekenpan en niet kunt stoppen – het is tijd voor een psychiater. “.

Psycholoog-consultant

Dit is een specialist met een hogere psychologische opleiding, maar hij heeft geen training gevolgd over psychotherapie en heeft geen certificaat van de gevestigde steekproef, dat psychotherapeutische activiteiten mogelijk maakt.

De psycholoog voert overleg over waarbij het de cliënt helpt om in de regel een levenssituatie te begrijpen met interpersoonlijke relaties. Psychologische counseling kan worden beperkt door één ontmoeting en analyse van een specifiek onderwerp, bijvoorbeeld: “Kind is liegen”, “Mijn man en ik zweren constant”, of verschillende vergaderingen kunnen doorgaan, als opspraak tot 5-6.

In het proces helpt de psycholoog zijn bezoeker om gedachten, gevoelens, behoeften, scenario’s te begrijpen, zodat duidelijkheid en vermogen tot doelgerichte en betekenisvolle acties verschijnen. De belangrijkste blootstellingsmiddelen is een gesprek gebouwd op een bepaalde manier 1 .

Psychotherapeut

Dit is een specialist met hogere medische en (of) psychologische opleiding. Hij onderging een training op het gebied van psychotherapie (minimaal 3-4 jaar), waaronder persoonlijke therapie en werk onder toezicht van een gekwalificeerde specialist. De psychotherapeut werkt in een bepaalde methode (“Gestalt-therapie”, “cognitieve gedragstherapie”, “existentiële psychotherapie”) met behulp van verschillende technieken.

Psychotherapie is ontworpen om voornamelijk de diepe persoonlijke problemen van een persoon op te lossen die ten grondslag ligt aan de meeste van zijn levensproblemen en conflicten. Het omvat werk met letsel, evenals met pathologie en borderline -toestanden, maar psychologische methoden.

“Klanten van de adviseur -psycholoog benadrukken meestal de negatieve rol van anderen bij de opkomst van hun eigen levensproblemen”, schrijft Julia Aleshina. Klanten gericht op diep werk maken zich vaker zorgen over hun eigen onvermogen om interne staten, behoeften en verlangens te beheersen en te reguleren.

Degenen die zich tot een psychotherapeut wenden, praten vaak als volgt over hun problemen: “Ik kan mezelf niet inhouden, heel heet -gedempeld, constant schreeuwen tegen mijn man” of “Ik ben een zeer jaloerse vrouw, maar ik ben niet zeker van haar verraad ”.

In een interview met de therapeut worden niet alleen de huidige situaties van de relatie van de cliënt beïnvloed, maar ook zijn verleden – de gebeurtenissen in de verre jeugd, jeugd, jeugd

Psychotherapie, evenals counseling, impliceert niet -drug, dat wil zeggen psychologische impact. Maar het therapieproces gaat onvergelijkbaar langer mee en is gericht op tientallen, of zelfs honderden vergaderingen voor een aantal jaren.

Bovendien kunnen een psycholoog en een psychotherapeut een cliënt omleiden die een psychiatrische diagnose betreft naar een psychiater, of samen met deze laatste samenwerken.

Psychiater

Dit is een specialist met een hoger medisch onderwijs. Wat is het verschil tussen een psychiater en een psychotherapeut? Een psychiater is een arts die bepaalt of de patiënt psychische stoornissen heeft. Hij diagnosticeert en behandelt degenen wier emotionele toestand of perceptie van de realiteit wordt geschonden, wiens gedrag de persoon of andere mensen zelf schaadt. In tegenstelling tot een psycholoog en een psychotherapeut (die

geen medisch onderwijs heeft), heeft hij het recht om drugs voor te schrijven en voor te schrijven.

Psychoanalyticus

Dit is een psychotherapeut die een psychoanalysemethode bezit, een lid van de International Psychoanalytic Association (IPA). Psychoanalytisch onderwijs duurt minimaal 8-10 jaar en omvat theoretische en klinische training, vele jaren van persoonlijke analyse (minimaal 3 keer per week) en regelmatige toezicht.

De analyse duurt heel lang, gemiddeld 4-7 jaar. Het belangrijkste doel is om de patiënt te helpen zijn onbewuste conflicten te realiseren (waarin de oorzaken van zijn gedrags- en emotionele moeilijkheden verborgen zijn) en een volwassen “ik” te vinden. Een lichtgewicht analyse-psychoanalytische therapie (tot 3-4 jaar). Zelfs korter – counseling.

De consulting psychoanalyticus verschilt van de psycholoog in die zin dat hij psychoanalytische ideeën en technieken gebruikt, dromen en associaties analyseert. Een belangrijk kenmerk van zijn werk is speciale aandacht voor relaties met de klant, waarvan de analyse in termen van overdracht en tegen -Expert wordt beschouwd als een van de belangrijkste middelen om de mogelijkheden van blootstelling te verdiepen en uit te breiden.

Analyse van de diepe lagen van de psyche leidt tot een begrip van de oorzaken van pathogene ervaringen en gedrag en draagt ​​bij aan het oplossen van persoonlijke problemen

Psychologen, psychotherapeuten en psychoanalytici gebruiken verschillende benaderingen en technieken en spreken niet altijd dezelfde taal. Desalniettemin zijn ze verenigd door één doel, dat de existentiële psychotherapeut Rollo dit kan formuleren: “De taak van de consultant is om de cliënt de verantwoordelijkheid te brengen voor zijn acties en voor het eindresultaat van zijn leven”.

3 boeken over het onderwerp:

1 Karl Rogers “Consulting and Psychotherapy”
2 Julia Aleshina “Individueel en gezinspsychologische counseling”

Leave a reply

Siri Humanity is a non-profit organization to support people worldwide and keep an eye in the future Support.

Explore

Contact

11 Schanck Dr, Edison, New Jersey, USA 08820

Support

With enthusiastic employees and volunteers, we are ready to support you no matter any time.

© Copyright 2022 by Siri Humanity